Danforth Pewter – Portland, Maine

Commercial interior design for Danforth Pewter retail shop in Portland, Maine, Design + Build by Imhotep, a Vermont based brand driven design and build firm.

For Danforth Pewter portfolio pictures, click here.

For more than 40 years, Danforth Pewter has been hand-crafting pewter products rooted in simplicity and functionality. Their process is part of a greater narrative of traditional Vermont makers, but it’s been lost to consumers in the modern age of mass-production. Their new store in Portland, Maine, was an opportunity to better communicate their story to customers.  We collaborated with them to create a space that tells that story, and reflects the way that they have continued to apply their ancient craft in modern times.

This job was the first where we had the opportunity to help a company rebrand themselves through their retail design. The challenge was to modernize without straying too far from the brand’s traditional process and values. We took a tour of their factory in Middlebury Vermont, where they truly handcraft every individual pewter product. An incredible amount of care goes into each piece, and we love that our work with local businesses allows us opportunities to see things like that firsthand. We were particularly inspired by the founder’s personal workbench, and wanted to recreate that in subtle ways to really embody a hand-crafted feel. After the tour, we more fully understood their process and could then translate it to customers in the physical design of the space.

The space for the retail store already had a lot of character, so we focused on introducing elements that evoked the brand’s workmanship, and refine built-in aspects of the space to offer more flexibility. The existing features we needed to adapt were two large columns in the middle of the space, and three large windows that took up an entire wall. We wrapped the post in bent steel to display smaller products that could be hung on magnets. For the windows, we created custom adjustable shelves that could be moved to accommodate a various products as displays changed.

We included many antique and reclaimed objects throughout the space to lend touches of authenticity to the interior. Whitewash shiplap offers a nice contrast with elements such as an antique floor grate we fashioned to hang jewelry and other products, again offering lots of flexibility for the ever-changing displays.We also built a replica of an antique key locker to hold the hundreds of key chains Danforth makes. The case allows Danforth to display many different styles at once, and easily swap them out for seasonal product changes.

We really enjoyed the challenge of translating Danforth’s handcrafted process into a retail experience for their customers. Our design has helped them solidify their brand identity and better communicate their story, while also remaining functional and flexible to accommodate their ever-changing product line and seasonal displays.

Related Blogs

Commercial interior fit-up, restaurant and bakery, for Haymaker Bun Co. in Middlebury, Vermont by Imhotep, a Vermont Brand Dirven-Design and Build firm.
Posted by imhotepvt | February 15, 2019
Haymaker Bun Co. and The Arcadian
Matt and Caroline Corrente bought the defunct Lobby restaurant in Middlebury, Vermont, and wanted to transform it into a multi-function space to combine their culinary passions. In the mornings, Haymaker...
Interior fit-up, bar, tasting room and custom furniture designed and built for commercial clients by Imhotep, a brand driven design and build firm based out of Vermont.
Posted by imhotepvt | November 25, 2018
Client Relations Strategy
Over the years, we’ve recognized an obstacle very specific to this type of work. Design is widely regarded as a subjective practice, and so our suggestions can be discounted as...
Commercial interior fit-up, bar, tasting room and custom furniture designed and built for Highball Social by Imhotep, a brand driven design and build firm based out of Vermont.
Posted by imhotepvt | September 20, 2018
Design as More Than a Backdrop
Just a few weeks into this job, I was talking design with a client. We were staring into the space, trying to visualize all the proposed ideas, and engaging in...